DSC_6221

Odkryj 10 najbardziej popularnych dań na Majorce!

Gastronomia Majorki wyróżnia się różnorodnym i oryginalnym bogactwem kulinarnym. Zawdzięczamy to szczególnie wpływom różnych kultur na przestrzeni minionych wieków. Będąc na Majorce można liczyć na coś więcej niż tylko spróbowanie znanej wszystkim paelli. A czego dokładnie należy spróbować dowiecie się z poniższej listy!

1. Arròs Brut

kuchnia majorki

W Walencji mają paellę a na Majorce Arròs Brut, czyli brudny ryż. Nazwa nawiązuje do koloru bulionu, który za sprawą przypraw ma lekko brązowy kolor. Danie przygotowuje się z mięsa (najczęściej mieszanka kurczaka, królika i mięsa wieprzowego), warzyw (zielona fasola, cebula, pomidory, kalafior) oraz grzybów i przypraw (cynamon, szafran, papryka, sól , pieprz). Brudny ryż ma konsystencję zupy dlatego często podawany jest jako pierwsze danie.

2. Caracoles

Ślimaki to dla wielu ogromne zaskoczenie. Ale prawda jest taka, że jest to jedno z ulubionych dań Majorkańczyków. Ślimaki gotuje się na bulionie, który zawiera pietruszkę, czosnek, koper a nawet ostrą paprykę. Na Majorce tradycja nakazuje wyciągniętego wykałaczką ślimaka zamoczyć w sosie czosnkowym “alioli”.

3. Coca de Trampó

La Coca de Trampó to danie znane również w Katalonii oraz Walencji. Majorkańską coca wyróżnia obecność jedynie lokalnych warzyw “z ogródka”. Często coca porównywana jest do pizzy ponieważ z wyglądu ją przypomina. Spód czyli ciasto zrobione jest z mąki, wody, oliwy, drożdży oraz soli. Nałożone warzywa to pokrojona papryka, pomidory, cebula i czosnek. To danie jadane jest przez Majorkańczyków jako przystawka szczególnie podczas różnych świąt czy uroczystości. Coca dostępna jest w każdej lokalnej piekarni, w sklepach a nawet dużych supermarketach. 

jedzenie na majorce

4. Empanadas mallorquinas

To kolejny przysmak, który bez problemu znajdziemy w każdej lokalnej piekarni na wyspie. Nadziewana, słona bułeczka. Rodzaje farszu: najbardziej popularne empanadas zawierają zielony groszek i mięso drobiowe lub wieprzowe oraz sobrasada i mięso. To danie szczególnie słynne w okresie wielkanocnym ale jadane przez cały rok.

majorka gastronomia

5. Frito mallorquin

frito mallorquin

Danie to było znane na Majorce już w XIV wieku i w zależności od pory roku i upodobań mogą zmieniać się składniki. Pokrojone w kosteczkę mięso (wieprzowe lub baranina, koniecznie musi być też wątróbka) i warzywa (ziemniaki, papryka, cebula, czosnek, groszek) z dodatkiem dużej ilości kopru. Jak sama nazwa tego dania wskazuje “frito” czyli smażone. Po kolei smażymy wszystkie składniki na oleju a na końcu należy wszystko razem wymieszać.

Frito marinero: kiedy mięso zastąpimy owocami morza.

Frito de matanzas: motywem przewodnim jest tutaj wieprzowina.

Firto de xot: motyw przewodni do baranina.

Opcja wegetariańska: tylko warzywa.

6. Lomo con col

Schab z kapustą lub w kapuście, ta druga opcja bardzo przypominają nasze gołąbki – przynajmniej z wyglądu. Główne składniki to kapusta, schab wieprzowy, majorkańska kiełbasy butifarron i sobrasada, orzeszki piniowe, rodzynki, cebula, wino i pomidory. Danie przygotowuje się w tradycyjnym glinianym naczyniu – “ greixonera”.

7. Pamboli

PA amb oli = chleb z oliwą! To danie ze względu na szybkość i łatwość przygotowania najczęściej pojawia się na majorkańskich stołach. Na początku myślałam, że to zwykła kanapka ale okazuje się, że tajemnica tkwi w produktach. Po pierwsze musi to być ciemny chleb majorkański. Po drugie chleb trzeba wysmarować oliwą, czosnkiem i pomidorem. Uwaga! Nie kroimy pomidora w plasterki tylko smarujemy nim chleb. Koniecznie musi to być pomidor z Majorki czyli „ramallet”! Na górę można położyć ser, szynkę czy cokolwiek innego! 

8. Porcella rostida / lechona asada

co zjeść na majorce

Pieczony prosiak to danie, którego nie może zabraknąć podczas ważnych uroczystości, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Każda rodzina ma swój własny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

9. Sopas mallorquinas

gastronomia majorki
Zdjęcie: restauracja Cas Padri Toni

Majorkańska zupa, która zupy w ogóle nie przypomina. Główne składniki tego dania to chleb i warzywa (kalafior, karczoch, pomidory, cebula, czosnek, papryka zielona, szpinak, kapusta) oraz mięso wieprzowe. Chleb pochłania cały bulion dlatego mimo nazwy danie nie ma rzadkiej konsystencji.

10. Tumbet

122590000_3601849753212227_88424191894495402_n

W końcu coś dla wegetarian! Podstawą tego dania są smażone bakłażany, papryka i ziemniaki, które układane są na dnie glinianego naczynia. Całość wymieszana jest z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów. Tumbet można jeść jako danie główne lub może być jedynie dodatkiem do mięs i ryb.