Przepis na świąteczną zupę z Majorki!

Mam dla Was dzisiaj przepis na danie, które najbardziej kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia na Majorce! W naszej majorkańskiej rodzince przygotowuje się je kilka razy do roku… ale tak właściwie jest to danie, które według tradycji powinno się jeść podczas świątecznego obiadu 25 grudnia, czyli w pierwszy dzień świąt! Nie bez powodu nazwa tej zupy to „sopa de navidad”. 

DSC_6305
To danie ma dwie nazwy, można powiedzieć sopa rellena – czyli po polsku nadziewana zupa lub sopa de navidad – zupa bożonarodzeniowa. 

Składniki (dla 6 osób)

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • Paczka makaronu „galets” (nie wiem czy w Polsce dostępny jest taki rodzaj, ale przypomina ślimaki/muszelki),
  • Sól, pieprz, 
  • Kawałki kurczaka – 1 kurczak pokrojony na kawałki, lub inaczej, tak jak lubisz. 
  • Por, seler, marchew (porcja włoszczyzny), cebula, pomidor. 
  • Woda 

Przepis krok po kroku...

  • Najbardziej pracochłonną czynnością podczas przygotowania tego dania jest nadziewanie makaronu. Zanim mięso mielone trafi wewnątrz makaronu trzeba je wcześniej doprawić. W wersji majorkańskiej do mięsa dodajemy sól, pieprz, czosnek, oliwę, posiekaną pietruszkę, jedno  jajko i trochę bułki tartej. Mięso mieszamy a następnie małą łyżeczką nadziewamy muszelki – każdą osobno.  Kalkuluje się, że na osobę / porcję powinno przypadać 10 muszelek. 

Następnie robimy bulion

  • Pierwszą rzeczą będzie zagotowanie około 4 litrów wody.
  • Mięso z kurczaka solimy i wrzucamy do garnka z wodą. 
  • Następnie dorzucamy warzywa: włoszczyznę, cebulę, pomidora. Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz. Gotujemy około 1.5h.
  • Odcedzamy bulion – filtrujemy, zostawiamy tylko kawałki kurczaka. I dodajemy nasz nadziewany makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku, tak jak lubimy.
  • Opcjonalnie można dodać gotowane jajko, pokrojone na kawałki.

Bon profit! Smacznego!