Przepis na świąteczną zupę z Majorki!

Mam dla Was przepis na danie, które najbardziej kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia! W naszej majorkańskiej rodzince przygotowuje się je kilka razy do roku… ale tak właściwie jest to danie, które według tradycji jada się na obiad 25.12, czyli w pierwszym dzień świąt! Nie bez powodu nazwa tej zupy to „sopa de navidad”. 

DSC_6305
To danie ma dwie nazwy, tłumacząc na język polski to sopa rellena – nadziewana zupa lub  sopa de navidad – zupa bożonarodzeniowa. 

Składniki (dla 6 osób)

0,5 kg mięsa mielonego

Paczka makaronu „galets” (nie wiem czy w Polsce dostępny jest taki rodzaj, ale przypomina ślimaki/muszelki)

Sól, pieprz, 

Kawałki kurczaka – 1 kurczak pokrojony na kawałki, lub inaczej, tak jak lubisz. 

Por, seler, marchew (porcja włoszczyzny), cebula, pomidor. 

Woda 

Przepis krok po kroku...

Najbardziej pracochłonną czynnością w tym daniu jest przygotowanie makaronu. A właściwie jego nadziewanie. Oczywiście, mięso mielone trzeba wcześniej doprawić, można wedle uznania lub według wersji majorkańskiej. W tej drugiej opcji dodaje się sól, pieprz, czosnek, trochę oliwy, posiekaną pietruszkę, jedno  jajko i trochę bułki tartej. Mięso mieszamy a następnie małą łyżeczką nadziewamy muszelki – każdą osobno.  Kalkuluje się, że na osobę / porcję powinno przypadać 10 muszelek. 

1. Pierwszą rzeczą będzie zagotowanie około 4 litrów wody.
2. Mięso z kurczaka solimy i wrzucamy do garnka z wodą. 
3. Następnie dorzucamy warzywa: włoszczyznę, cebulę, pomidora. Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz. Gotujemy około 1.5h. 
4. Odcedzamy bulion – filtrujemy, zostawiamy tylko kawałki kurczaka. I dodajemy nasz nadziewany makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku, tak jak lubimy. 
*Opcjonalnie można dodać gotowane jajko, pokrojone na kawałki. 
 

Bon profit! Smacznego!