Mój przepis na krewetki w 10 minut!

Kto mnie zna to wie, że nie potrafię gotować. Dlatego znalazłam sobie chłopaka kucharza, hahaha. Kiedy  przyjechałam do Hiszpanii nie jadłam owoców morza przez pierwsze dwa lata. To było coś czego wcześniej nie znałam i jakoś niechętnie do nich podchodziłam. Ostatecznie odkąd pierwszy raz spróbowałam to na stałe są w moim jadłospisie.

Dlatego chcę podzielić się z Tobą moim sposobem na krewetki. I pokazać jakie to proste!

Krok 1

Myję krewetki i odrywam im główki. Można to zrobić później ale ja nie lubię jak mi się plątają te wąsy i robię to na samym początku. Głowy można użyć na przykład do zrobienia bulionu na paellę. 

Krok 2

Przygotowuję przyprawę do posmarowania krewetek w moździerzu. Dużo pietruszki, ząbek czosnku i trochę oliwy i wszystko ucieram. 

Krok 3

Rozgrzewam elektryczną patelnię (można bez problemu zrobić na zwykłej!) i układam krewetki tak żeby przypiekły się z każdej strony i nabrały koloru. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. W między czasie trzeba je posolić.

Krok 4

Kiedy są już gotowe pędzelkiem (lub czym Tobie wygodnie) wcieram wcześniej przygotowane przyprawę. Krótko mówiąc smaruję nią krewetki.

Pamiętaj żeby dokładnie obrać skorupę krewetki. Najpierw odrywamy ogonek a potem dokładnie obieramy resztę!

Gotowe, SMACZNEGO!