1. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej do smażenia. Taka ilość żeby przykrywała kolejne partie warzyw.
2. Obieramy ziemniaki i kroimy je w paski. W ten sposób kroimy też cukinię i bakłażana a paprykę na średniej wielkości kawałki lub dłuższe paski.
3. Po kolei, każde osobno warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy. Najpierw wrzucamy ziemniaki i dodajemy do nich ząbek czosnku. A następnie pozostałe warzywa.
4. Wyciągając warzywa z oleju układamy je na papierze aby odsączyć olej.
5. Mając już gotowe wszystkie warzywa układamy je warstwowo (lub nie, to od Was zależy) w glinianym naczyniu. I posypujemy szczyptą soli oraz polewamy oliwą z oliwek.
6. Przygotowujemy sos pomidorowy z świeżych pomidorów. Można go zastąpić gotowym, lub wymieszać oba. I polewamy nim wyłożone w naczyniu warzywa.
7. Na koniec całość wkładamy na kilka minut do piekarnika aby podgrzać sos pomidorowy.