Przepis na majorkański tumbet, danie wegetariańskie!
Czas przygotowania - 30 minut Poziom trudności - bardzo łatwy
Składniki
Potrzebne składniki – porcja dla dwóch osób. 1 bakłażan 1 cukinia 4 średniej wielkości ziemniaki 1 papryka czerwona, zielona bez różnicy… Ząbek czosnku Pomidory lub gotowy sos pomidorowy Sól Oliwa Olej do smażenia
Przygotowanie
1. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej do smażenia. Taka ilość żeby przykrywała kolejne partie warzyw. 2. Obieramy ziemniaki i kroimy je w paski. W ten sposób kroimy też cukinię i bakłażana a paprykę na średniej wielkości kawałki lub dłuższe paski. 3. Po kolei, każde osobno warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy. Najpierw wrzucamy ziemniaki i dodajemy do nich ząbek czosnku. A następnie pozostałe warzywa. 4. Wyciągając warzywa z oleju układamy je na papierze aby odsączyć olej. 5. Mając już gotowe wszystkie warzywa układamy je warstwowo (lub nie, to od Was zależy) w glinianym naczyniu. I posypujemy szczyptą soli oraz polewamy oliwą z oliwek. 6. Przygotowujemy sos pomidorowy z świeżych pomidorów. Można go zastąpić gotowym, lub wymieszać oba. I polewamy nim wyłożone w naczyniu warzywa. 7. Na koniec całość wkładamy na kilka minut do piekarnika aby podgrzać sos pomidorowy.
Tumbet może być daniem samym w sobie – wtedy mamy smaczne danie wegetariańskie lub może być jedynie dodatkiem do mięs, ryb lub owoców morza. Tumbet można jeść na ciepło lub na zimno. Smacznego!