Szybki i prosty przepis na hiszpańską sangrię!

sangria

Sangria czyli orzeźwiający napój hiszpański. Kojarzy nam się przede wszystkim ze słoneczną Hiszpanią, plażą i słońcem. Sangria to mieszanka wina, likierów, owoców, lodu, brandy, czasami cukru albo innych jeszcze dodatków. O tym skąd się wzięła mówią dwie legendy. Każda tak samo prawdopodobna więc sami możecie wybrać, która z nich bardziej się Wam spodoba. Pierwsza legenda mówi, że sangrię wymyślili chłopi, którzy robili ją z tego co akurat mieli pod ręką. Wino, jabłka, brzoskwinie i cytrusy. Inna legenda mówi o tym, że wymyślili ją sami Brytyjczycy w ich koloniach. Picie alkoholu było zabronione a taka mieszanka przecież bardziej przypomina sok. Wiadomo też, że już w Starożytnym Rzymie pito częściej wino niż wodę ponieważ ta druga była zbyt zanieczyszczona. Vino tinto (czyli czerwone wino) było nazywane „Sangrią” od słowa „sangre” czyli krew ze względu na podobny kolor. Obecnie nazwa „Sangria” jest pod ochroną. Oznacza to, że tylko ta wyprodukowana na terenie Hiszpanii i Portugalii może nosić tą nazwę. 

W jakim hiszpańskim regionie jest najbardziej popularna sangria...

Nie jest to napój charakterystyczny dla całej Hiszpanii a tylko dla Andaluzji. Na Majorce nie zobaczycie majorkańczyków pijących Sangrię! Jest ona tutaj dostępna ale tylko i wyłącznie ze względu na turystów, którzy ją zamawiają wręcz hektolitrami. W wielu miejscach mniej turystycznych nawet nie znajdziecie jej w karcie! Ale spokojnie, nie jest to żaden wstyd napić się SANGRII na Majorce. Ja sama w lecie lubię ją robić i pić. Zresztą przeczytajcie jakie to łatwe! 

Przepis krok po kroku.

  • Składniki na sangrię tradycyjną

Wino czerwone, pokrojone owoce, likier pomarańczowy lub cytrynowy, koniak lub brandy, cukier trzcinowy, sprite lub fanta cytrynowa, kostki lodu.

  1. Kroimy owoce, te które macie pod ręką. W restauracjach jest wersja uboga czyli cytryny i pomarańcze. Polecam wrzucić arbuza, jabłko, winogrona, banana, melona, kiwi. Tak właściwie to każdy owoc będzie dobry a czym różnorodniej tym lepiej. I wrzucamy je do głębokiego naczynia.
  2. Dodajemy likier pomarańczowy, brandy lub koniak. Tego drugiego zazwyczaj nie mam w domu więc bez tego też jest dobra! 
  3. Dodajemy szklankę sprite lub fanty i cukier trzcinowy. 
  4. Na koniec zalewamy wszystko winem. Dodajemy lód i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Podstawa to wino i owoce z resztą można sobie kombinować. Bo to Wam ma ona smakować! Najważniejsze to wstawić sangrię do lodówki i podawać schłodzoną. Najlepsze z tego napoju są owoce!

Oryginalny przepis jest trochę inny, ale ja od lat robię właśnie w ten sposób. Na początku mojej przygody na Majorce tak nauczyli mnie barmani w hotelu, w którym pracowałam. Zawsze wszystkim smakuje!

W wielu restauracjach niestety podają sangrię z butelki, dorzucają trzy cytrynki i już! Dopiero kiedy spróbujecie własnoręcznie przyrządzonej to zauważycie różnicę!

  • Istnieje również sangria biała, w której zamiast wina czerwonego jest słodkie wino białe lub wino musujące. Wtedy już nie dodajemy innych alkoholi ani likierów. 

Na zdrowie!