Przepis na empanadas mallorquinas , czyli wielkanocne przysmaki prosto z Majorki!
Czas wykonania: 1,5h
Składniki na ciasto (na około 15 sztuk)
1 Kg mąki
250 gr smalcu wieprzowego
szklanka oleju
szklanka letniej wody
szklanka mleka
1 żółtko
Składniki na farsz
mięso wieprzowe lub drobiowe pokrojone w kostkę – około 500g
groszek 1 kg
sól
pieprz
czerwona słodka papryka
Przepis krok po kroku
Najpierw przygotowujemy farsz, czyli mieszamy w misce mięso pokrojone w małą kostkę z groszkiem i dodajemy sól, pieprz i czerwoną paprykę. Następnie dobrze wszystko mieszamy łyżką. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy według uznania.
Robimy masę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz mąki, którą dodamy na samym końcu. Mąkę dodajemy w małych ilościach jednocześnie ugniatając masę. Dosypujemy jednocześnie wyrabiając ciasto tak długo aż masa nie będzie się nam przyklejać do dłoni. Masa natychmiast jest gotowa do użycia.
Formujemy kulki odrobinę większe niż do grania w golfa. Podkładamy sobie mały kwadracik papieru do pieczenia, który ułatwi nam zrobienie empanady. Jak ją uformować – patrz filmik na Instagramie w zakładce „empanadas”.
W pierwszej kolejności robimy spód, czyli coś na kształt małej miseczki. Kiedy jest gotowa wrzucamy farsz tak żeby cała „miseczka” była zapełniona.
Obie części muszą być dobrze złączone żeby podczas pieczenia nie wyleciał tłuszcz. Mokre empanday nie będą takie dobre.
Zapełniamy blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni na około 45 minut. Powinny mieć złoty kolor jak na zdjęciu poniżej. Po wyjęciu czekamy aż ostygną i gotowe!