Nie wiesz jaką kawę zamówić w Hiszpanii? Skorzystaj z mojego przewodnika!

Café solo

To znane wszystkim espresso! W Hiszpanii będzie to 30 ml napoju zrobionego z 7 gramów kawy mielonej z wody podgrzanej do 90º. A wykonanie takiej kawy przez ekspres potrwa tylko 25 sekund. Można zamówić również espresso doble czyli "café largo" i napój będzie zawierał od 50 do 60 ml.

Café cortado

Najprościej pisząc jest to café solo z odrobiną mleka a właściwie zawiera tylko kilka kropel mleka. Cortado podaje się w mniejszej filiżance niż kawę z mlekiem. Jak zrobić cortado możecie zobaczyć na filmiku niżej 🙂

Café americano

Mowa tutaj o "małej czarnej". Podstawa to café solo z dodatkiem dodatkowej, takiej samej ilości wody aby kawa była słabsza.

Café con leche

Tradycyjna kawa z mlekiem. Zazwyczaj dodaje się taką samą ilość mleka jak kawy. W dobrych barach kelner zapyta nas czy mleko ma być zimne lub ciepłe. A jeszcze inna opcja to podanie nam dzbanka z mlekiem po to abyśmy mogli nalać taką ilość mleka jaka nam odpowiada.

Café con hielo

Hielo to lód. Czyli oprócz kawy w filiżance dostaniemy szklankę z lodem. Musimy samodzielnie przelać kawę z filiżanki do szklanki z lodem. Nie wkładamy lodu do filiżanki gdyż są małe i kawa nam się rozleje! Jeśli chcesz kawę z lodem i mlekiem to zamawiamy "café con leche, con hielo" .

Café carajillo

Ciężko znaleźć bar, który zaserwuje nam prawdziwe carajillo. Ten typ kawy podaje się z dodatkiem likieru, brandy, rumu lub innego rodzaju alkoholu w zależności od regionalnych zwyczajów. Na Majorce nazywa się to "rebentat" i najczęściej miesza się kawę z likierem anyżowym (licor de anís).

Café bombon

Coś dla fanów słodkości! W tym przypadku zwykłe mleko zastąpione jest mlekiem skondensowanym, które dodaje słodkiego smaku. Kawę bombon podaje się w szklanym "KIELISZKU" i po wymieszaniu nasza kawa zamienia się w smak słodkiego cukierka. Nazwa bombon to dosłownie "czekoladka".

Café descafeinado

To kawa bezkofeinowa. Tutaj kelner będzie dopytywał czy chcemy taką kawę z saszetki (de sobre) czy z ekspresu (de maquina). Można zamówić z mlekiem lub bez.

Wymienione wyżej rodzaje kawy to są te najbardziej popularne. Żeby nie wprowadzić Was w większe zakłopotanie nie wymieniłam wszystkich bo zagłębiając się w różne regiony Hiszpanii można wymieniać bez końca. Oczywiście, nie wspomniałam tutaj o CAFÉ CRÈME, MACCHIATTO, CAPUCCHINO czy FRAPPE bo tego typu kaw raczej nie znajdziemy w lokalnych barach . A nawet w przypadku kaw z dodatkiem lodów czy bitej śmietany będzie to potraktowane bardziej jako słodki deser niż „kawa do picia” w rozumieniu hiszpańskim. 

Czym jest kawa dla Hiszpanów?

Picie kawy w Hiszpanii to wręcz rytuał. To bardzo ważny punkt bo właśnie od kawy w barze powinno się zacząć dzień a każdy większy posiłek również zakończony jest kawą. Kawa służy również socjalizacji na przykład w czasie przerw w pracy czy na ważnych spotkaniach biznesowych albo zwyczajnie kiedy mamy ochotę uciąć sobie pogawędkę w barze. To jest właśnie odpowiedź na to dlaczego bary w Hiszpanii są zawsze pełne – bo właśnie tam toczy się życie i zapadają najważniejsze decyzje 🙂 

To oczywiste, że kawa to symbol hiszpańskiej kultury a jej spożywanie ma ogromne znaczenie w harmonogramie dnia dla większości Hiszpanów. I mam nadzieję, że po tym wpisie nie będziecie mieli problemów z decyzją na jaką kawę się zdecydować! 🙂